top of page
  • doringheorghe32

Idei de afaceri in anul 2022 si 2023 sau chiar 2024

Neotrust va ofera cateva idei de afaceri care pot fi demarate in anul 2022. Extras din articolul Neotrust idei de afaceri 2022


Mai multe detalii mai jos.

Extras din ideile de afaceri Neotrust Atelier patiserie/cofetarie:

1. Alege tipul afacerii

Un prim pas in faza de planificare a afacerii este alegerea tipului afacerii. Hotaraste daca vei merge doar pe un laborator de cofetarie – patiserie, sau pe laborator cu spatiu de desfacere. In functie de aceasta decizie vei alege locatia.

Locatia:

In cazul in care mergi pe varianta de laborator si spatiu de desfacere (cafenea), atunci trebuie sa tii cont de mai multi factori: conditiile socio-economice din zona, respectiv situatia economica a regiuniii/ localitatii/cartierului. In general antreprenorii ales pozitionarea unui local de lux intr-o zona centrala, in timp ce un local cu preturi medii sau mai mici decat pretul pietei este pozitionat mai degraba in zone de cartier. Nu este o regula insa, exista si exceptii. Studiaza concurenta, vezi ce functioneaza in localitatea unde doresti sa demarezi afacerea, invata din greselile celor care au incercat si nu au reusit. Daca hotarasti sa deschizi doar laborator de cofetarie fara spatiu de desfacere, cu livrare la domiciliu, atunci locatia este mai putin importanta. In acest caz factorul principal va fi probabil pretul (bineinteles si saptiul trebuie sa se otriveasca necesitatilor).

*Nota: Chiria spatiului reprezinta o cheltuiala eligibila in cadrul programului StartUp Nation

Echipamente necesare


    1. Mese inox / Banc de lucru – Acestea sunt necesare pentru diverse activitati in cadrul laboratorului de cofetarie / patiserie si vor fi prietenul cel mai bun al cofetarului. Aici vei modela aluatul, vei orna prajiturile sau vei face ultimele retusuri la torturi.

    2. Vitrina de prezentarea a produselor – Prezentarea produselor este esentiala in orice cofetarie. Tenteaza-ti clienti imediat ce intra pe usa cu un display de sticla elegant, plin de toate bunatatile pe care stii sa le faci.

    3. Echipamente frigorifice – Ouale, laptele, frisca, smantana sunt ingrediente cheie pentru majoritatea produselor de cofetarie / patiserie. Asigura-te ca le stochezi corespunzator intr-o unitate frigorifica.

    4. Aragaz profesional – pentru pregatirea cremelor, a sosurilor pentru patiserie sauprajirea nucilor.

    5. Cuptoare profesionale – Le alegi In functie de produsele pe care vrei sa le prepari in laborator. Cuptoarele pe convectie sunt ideale pentru prajituri si torturi, iar cele cu tuburi anulare pentru paine pe vatra. Exista diferite marci pe piata, deci multe variante, asigura-te insa ca au un sistem de calitate de distributie a caldurii, eventual sistem de aburi / sistem de vaporizare independent si ca sunt usor de utilizat.

    6. Mixer planetar / Malaxor – Acestea stau la baza oricarui laborator de cofetarie. In general sunt considerate necesare cel putin: un mixer mare, un blender si doua mixere verticale. Cu acestea vei putea sa bati ouale pentru meringue, sa aerezi untul sau sa prepari aluatul. Este de preferat ca malaxorul sa aiba doua motoare electrice, unul pentru rotirea cuvei si unul pentru rotirea bratului spiralat si doua viteze de malaxare, eventual si temporizator.

    7. Masina de macinat nuca / migdale / alune – Pentru o macinare optima aceasta trebuie sa permita reglarea individuala a grupurilor de taiere.

    8. Masina foietaj – Intinderea aluatului manual necesita timp si mult efort. O masina de foietaj ajuta la standardizarea procesului si la economisirea timpului angajatilor / folosirea acestuia pentru alte activitati.

    9. Masina profesionala de spalat vase – indispensabila din orice laborator de cofetarie te va ajuta sa pastrezi ustensilele curate. Este ideal sa iaba o functie de reducere a zgomotului, structura de inox si o capacitate corespunzatoare.

    10. Cantar – Acesta este unul dintre elementele principale necesare, faina fiind ingredientul principal in patiserie, iar masurarea gresita a acesteia una dintre cele mai frecvente greseli in domeniu. Alege un cantar digital cu doua zecimale si functie TARA.

    11. Boluri / Castroane pentru amestecuri – In loc sa achizitioanti un set de castroane de diferite dimensiuni, alegeti cateva de otel inoxidabil si cel putin unul de sticla de dimensiuni similare. Stai departe de aluminiu, deoarece ingredientele acide vor reactiona cu metalul si vor schimba aroma cremelor.

    12. Tavi – Sunt necesare tavi de patiserie si tavi pentru chec, forme de copt rotunde cu laterala detasabila pentru blaturi de tort.

    13. Altele: robot de bucatarie, masina de dozat si pulverizat creme / ciocolata, masina pasteurizat crema, pensule, spatule, forme biscuiti, sau turta dulce, forme de copt din silicon, forme de prajituri, ustensile pentru ornat, cutite de patiserie, sucitoare, taietoare aluat, termometru, razatoare, dospitor,masina taiat si ambalat.


14 views0 comments
bottom of page